EK-HISTORIE

 

 

2008 2004 2000 1996
1992 1988 1984 1980
1976 1972 1968 1964
1960 Voorgeschiedenis    

       


EK 1960

(Europa Cup voor Landenteams, Coupe Henri Delaunay)

1e EK

Organiserend land: Frankrijk

Winnaar: Sovjet-Unie

Onderstaande documenten zijn pdf-bestanden.


 

Voor de start

Echt veel interesse was er niet voor de eerste Europa-Cup voor Landen. Kranten en sportbladen ruimden weinig plaats in voor het toernooi. Zeker niet in de grote sportlanden als West-Duitsland en Engeland, die zelf ontbraken en het toernooi dan ook beschreven als onbelangrijk. Zelfs in Frankrijk zelf kostte het moeite de fans te overtuigen van het feit dat hier de vier beste landen van Europa om de titel streden.

Er waren belangrijkere themaís in voetbalwereld. Het WK 1962 bijvoorbeeld, waarvoor men met tegenzin naar het verre Chili (in 1960 getroffen door een zware aardbeving) moest en de landen streden om de kwalificatie. Of het lot van het Hongaarse wonderteam, dat na de opstand van 1956 uiteen viel en waarvan de spelers moesten afwachten of ze speelgerechtigd werden voor clubs in het buitenland.

Engeland was in de ban van transfers van topspelers naar ItaliŽ. John Charles, Joe Baker, Denis Law, Gerry Hitchens en Jimmy Greaves verdienden daar een veelvoud van de salarissen in Engeland.

Sportief stond Real Madrid op eenzame hoogte. Het legendarische elftal met Raymond Kopa, Ferenc Puskas en Alfredo di Stefano was de baas in Europa met attractief, aanvallend spel. Na de introductie van de Europa Cup voor Landskampioenen in 1955/56 wonnen de Madrilenen de eerste vijf bekers.

 

In 1960 hadden Puskas, Di Stefano, Kopa, Gento en de andere sterren zich wederom aan de top van Europa genesteld met een sensationele 7-3 zege op Eintracht Frankfurt. Met oogstrelend voetbal zou nooit meer een club zo ver verheven zijn boven de rest. Ze waren hun tijd ver vooruit met aanvallend voetbal. Het systeem met vijf aanvallers in de voorhoede was door de meeste landen overboord gezet. BraziliŽ had veel succes met het 4-2-4 systeem, sommigen begonnen zelfs met het verfoeide Ďcatenaccioí, waar vooral de Italiaanse (lees: Milanese) clubs ver mee kwamen.

De successen van Real maakte ook het Spaanse elftal favoriet voor de EK, al had het nationale team veel last van de binnenlandse politieke strijd met Baskenland en CataloniŽ.

Eťn team had mogelijk een goed tegenwicht kunnen vormen, maar een tragisch vliegtuigongeluk maakte daar op 6 februari 1958 een einde aan. Zeven spelers van het talentvolle Manchester United van Matt Busby kwamen om het leven op de terugweg van een wedstrijd in Belgrado, waaronder het grootste talent, de 21-jarige Duncan Edwards. Trainer Busby en Bobby Charlton overleefden de crash wel.

De Koude Oorlog drukte ook een zware stempel op de sport en zorgde voor scherpe tegenstellingen tussen oost en west. Zodra West- en Oost-Europese teams elkaar troffen, was er ruzie, irritaties, incidenten of teams die zich terugtrokken. Vaak speelde de politiek hierin een belangrijke rol. Ook spanningen tussen bv. Griekenland en Turkije (Cyprus) en onrust in AlbaniŽ en JoegoslaviŽ zorgden voor onzekerheden bij de afwerking van het toernooi.

Ondanks al deze problemen was het gelukt een begin te maken met het Europa-Cup voor Landenteams (European Nations Cup) ofwel de Coupe de Henri Delaunay.

De eerste kampioen van Europa: de Sovjet-Unie in 1960

 

Home