EK-HISTORIE

 

 

 


EK 19

84

7e EK

Organiserend land: Spanje

Winnaar: Frankrijk

Onderstaande documenten zijn pdf-bestanden.

 


Voor de start

De eindronde van 1980 was niet zoín succes geworden als de UEFA gehoopt had, ondanks de uitbreiding naar acht landen. Slecht voetbal, lege tribunes. ItaliŽ had achteraf de organisatie nooit mogen krijgen of behouden.

Direct werd tot een kleine, maar belangrijke wijziging besloten: de invoering van halve finales ten koste van de wedstrijd om de derde plaats.

Voor de organisatie hadden zich Frankrijk en West-Duitsland opgegeven, de laatste was ook al kandidaat in 1976 en 1980. De Franse bondsvoorzitter Fernand Sartre wist de eindronde uiteindelijk naar zijn land te halen. Hij kreeg voor elkaar dat de overheid geld stak in modernisering van de stadions en zelfs een nieuwe in Nantes liet bouwen. Hij maakte het land en de UEFA enthousiast voor de EK 1984 in Frankrijk en hoopte ook sportief uit het dal van de zeventiger jaren te klimmen.

Ook financieel stak de organisatie goed in elkaar. 20 miljoen gulden aan inkomsten door verkoop van kaartjes (men ging uit van 15 uitverkochte huizen), maar belangrijker was de exploitatie van de commerciŽle markt. Er kwamen meer sponsoren (Coca Cola, Seiko, Fuji, JVC en Bata) en de UEFA ging met ISL Marketing AG in zee. Een Zwitsers marketingbureau dat het toernooi wereldwijd op de markt moest zetten. Het souvenirartikel Peno was in alle supermarkten te koop, dat was nog nooit vertoond. Frankrijk sloeg voor de UEFA totaal nieuwe wegen in.

De West-Duitse pers was cynisch over de beslissing in hun nadeel: ďDe UEFA deed toch niet aan ontwikkelingswerk?Ē

 

Het voetbal was op het tweede plan geraakt. Steeds meer drukte de commercie een stempel op de grote toernooien, die steeds omvangrijker en voor sponsoren dus interessanter werden. Sportief zou het er overigens niet aantrekkelijker op worden. De WK was in 1982 al overgegaan op 24 landen, ook bij de nationale competities en bonden speelde geld een steeds grotere rol.

Toch waren er in veel landen problemen. ItaliŽ kampte, ondanks het winnen van het WK 1982 in Spanje, nog steeds met de naweeŽn van het gokschandaal in 1980 en was inmiddels gevolgd door BelgiŽ. Engeland probeerde wanhopig de hooligans in toom te houden door een rigide pasjessysteem. In veel landen waren de toeschouwersaantallen schrikbarend laag, in West-Duitsland op het niveau van 1972/73. De West-Duitse clubs presteerden matig in Europa, op een beker voor Hamburger SV na. Zelfs de Manschaft zat in een crisis. Bij veel topwedstrijden was weinig te beleven, Europa Cupfinales eindigden steevast in 1-0, doorgaans in het voordeel van een Engelse club.

Positieve uitzonderingen waren er in Frankrijk en Denemarken te bespeuren, waarvan de nationale teams met offensief voetbal van zich lieten spreken. Het voetbal was toe aan positieve impulsen. De UEFA en FIFA zetten met het organiseren van grote toernooien voor de jeugd al flinke stappen. Het WK 1982 in Spanje was een succes geweest. Het EK 1984 in Frankrijk was de volgende.

 

De loting

34 Landen waren aangesloten bij de UEFA die rond 244.000 clubs, 525.000 elftallen, 18 miljoen voetballers en 385.000 scheidsrechters vertegenwoordigden. De UEFA timmerde flink aan de weg. Inmiddels waren er toernooien voor jeugd onder 16, 18 en 21 jaar en ook voor het vrouwenvoetbal, het werd een steeds grotere voetbalfamilie.

De EK was de topper (Ö), waaraan 33 van de 34 landen deelnamen, alleen Liechtenstein voelde zich nog te klein.

Op 8 januari 1982 vond de loting voor de groepsindeling plaats in Parijs, acht dagen voor de loting voor de WK 1982. Voor sortering van de landen werden de EK 1980 en WK 1982 als maatstaf genomen en in vijf niveaus ingedeeld. Vier groepen met vijf landen en drie met vier landen, de groepswinnaars mochten naar de eindronde, Frankrijk was als gastheer automatisch geplaatst.

Vooral groep 5 was zwaar met ItaliŽ, RoemeniŽ, Zweden en Tsjecho-Slowakije. Heel wat anders dan de groep voor West-Duitsland met weer Turkije, AlbaniŽ en Noord-Ierland, alsmede Oostenrijk.

 

2008 2004 2000 1996
1992 1988 1984 1980
1976 1972 1968 1964
1960 Voorgeschiedenis    

 

 

Home