EK-HISTORIE

 

 

   


EK 19

88

8e EK

Organiserend land: West-Duitsland

Winnaar: Nederland

Onderstaande documenten zijn pdf-bestanden.


Voor de start

Voor de derde maal achter elkaar was West-Duitsland kandidaat voor de organisatie van de eindronde. Op 18 februari 1985 besloot de UEFA in Bern met 5 tegen 1 stemmen ditmaal wel voor de Bondsrepubliek te kiezen. Grootste concurrent was Engeland, maar de angst voor de hooligans was te groot.

Toch geen jubelstemming in West-Duitsland, zelfs een storm van kritiek, onder meer van bondskanselier Helmut Kohl. Oorzaak was dat de organisatie was gekregen onder voorwaarde dat er geen wedstrijd in Berlijn gespeeld zou worden. DFB-baas Neuberger kwam in eigen land onder vuur, bijna was de organisatie teruggegeven.

UEFA-voorzitter Jacques George reageerde geÔrriteerd, elk land moest zich verheugen op de eindronde. Uiteindelijk kozen de Duitsers voor de EK, ook zonder Berlijn als speelstad. Ze beloofden een strakke organisatie, perfecte stadions en volle tribunes.

Op 29 mei 1985 het dieptepunt in de historie van Europees voetbal. Het Heizel-drama bij de Europa Cupfinale tussen Juventus en Liverpool kostte 38 mensen het leven. De tragische gebeurtenissen in Brussel, live op tv, schokten de wereld. Het zette veranderingen in gang om herhalingen te voorkomen. Minder volgepropte tribunes, alleen maar zitplaatsen.

De WK 1986 in Mexico was vooral heet geweest, waardoor veel Europese landen vroegtijdig sneuvelden. Diego Maradona leidde ArgentiniŽ naar de tweede wereldtitel, al had hij daar de hand van God voor nodig. Van de Europese landen lieten West-Duitsland (herstel onder Beckenbauer) en BelgiŽ (vierde!) er een goede indruk achter. Frankrijk werd derde, maar stiekem was er meer verwacht na de glorieuze Europese titel.

Engelse club werden van de Europese velden verbannen. De Europa Cup 1 ging tussen 1984 en 1988 elk jaar naar een ander land: voor het eerst sinds 1969 weer ItaliŽ (Juventus), daarna volgden RoemeniŽ (Steaua Boekarest), Portugal (FC Porto) en Nederland (PSV).

 

De loting

Net als in 1984 lootten 32 landen voor de groepsindeling bij de kwalificatie. Liechtenstein voelde zich nog te klein, West-Duitsland plaatste zich direct voor de eindronde. Resultaten van de EK 1984 en de WK 1986 telden voor de plaatsing. Titelverdediger Frankrijk moest tegen de Sovjet-Unie, ItaliŽ had het weer zwaar tegen Portugal en Zweden, Denemarken tegen Tsjecho-Slowakije, Spanje tegen RoemeniŽ, Engeland tegen JoegoslaviŽ. Nederland en BelgiŽ hadden het niet slecht getroffen.

 

2008 2004 2000 1996
1992 1988 1984 1980
1976 1972 1968 1964
1960 Voorgeschiedenis    

 

 

 

Home