EK-HISTORIE

 

       


EK 1992

 

9e EK

Organiserend land: Zweden

Winnaar: Denemarken

Onderstaande documenten zijn pdf-bestanden.


Voor de start

De Zweedse bondsvoorzitter Lennart Johansson kondigde in 1988 met trots aan dat Zweden de organisatie van het negende EK ten deel was gevallen. De toewijzing ging heel wat eenvoudiger dan die van de WKís, in ťťn zitting was het pleit beslecht. Zweden was niet de enige kandidaat, maar al snel werd duidelijk dat de voorkeur naar een Noord-Europees land ging, zodat Spanje weinig kans had. Met de Olympische Spelen in Barcelona en de Wereldtentoonstelling in Sevilla en de viering had Spanje al genoeg te doen. Oorspronkelijk wilde Zweden samen met Denemarken de eindronde in huis halen, maar dat land haakte gaandeweg af. Dat juist Denemarken de stempel op het toernooi zou drukken was de ironie van het lot.

Het idee voor de Zweedse kandidaatstelling was in 1984 ontstaan, toen Frankrijk heel andere accenten aan de organisatie gaf en het toernooi sindsdien enorm aan populariteit had gewonnen.

Johansson verving overigens in 1990 Jacques George als UEFA-voorzitter.

 

De WK in ItaliŽ had wel spanning, maar minder goed voetbal laten zien. Het thuisland had de titel niet kunnen veroveren, de Zuid-Amerikaanse landen stelden teleur, evenals de Europese kampioen Nederland, waar de sterren niet meer de discipline konden opbrengen om een team te vormen. En bij dat soort toernooien komt altijd West-Duitsland bovendrijven, zodat Franz Beckenbauer de eerste man werd die zowel als speler als trainer de wereldtitel wist te veroveren.

Het Europese voetbal was flink op de schop gegaan. De nieuwe UEFA-voorzitter Johansson had hervormingen doorgevoerd. Het knock-outsysteem was vervangen door de invoering van poules, waardoor grote clubs minder risico hadden snel uitgeschakeld te worden.

Opnieuw had er een ramp op tribunes plaatsgevonden. Op 5 mei 1992 stortte op Corsica de noodtribune in bij de halve finale van de beker SC Bastia Ė Olympique Marseille. Vijftien doden was het trieste resultaat.

Bij de toernooien had Zuid-Europa weer de regie in handen genomen. Het AC Milan met Gullit, Rijkaard en Van Basten won de EC 1 in 1989 en 1990, daarna een intermezzo met Rode Ster Belgrado (met Pancev en Prosinecki) dat na strafschoppen Olympique Marseille versloeg. In 1992 schoot Ronald Koeman FC Barcelona (met ook Stoichkov en Laudrup) in de finale langs Sampdoria.

 

De loting

Na de val van de Muur en het IJzeren Gordijn was de kaart van Europa flink veranderd. Dat verliep allemaal bepaald niet zonder geweld. JoegoslaviŽ viel na de dood van Tito uiteen en de verschillende volkeren kwamen tegenover elkaar te staan.

Nooit waren de jaren tussen twee EK-toernooien onrustiger geweest. Het had ook gevolgen voor de lidstaten van de UEFA. In 1988 was San Marino als lid toegetreden. In 1990 meldde ook de eilandengroep de FaerŲer zich aan, terwijl Oost-Duitsland opgehouden was te bestaan.

In deze tijd viel ook het Sovjet-imperium uiteen en meldden vanaf 1991 nieuwe leden zich aan bij de UEFA: Estland, ArmeniŽ, GeorgiŽ, Letland, Litouwen, OekraÔne, Wit-Rusland en Rusland zelf, als Ďopvolgerí van de Sovjet-Unie.

KroatiŽ en SloveniŽ kwamen er ook bij, ofschoon ze nog in een geweldsspiraal gewikkeld waren. Daarnaast werd ook het westers georiŽnteerde IsraŽl toegelaten. Deze landen konden nog niet meespelen voor de kwalificatiewedstrijden van de EK 1992, die op 30 mei 1990 van start gingen.

 

San Marino en FaerŲer lootten wel mee, Liechtenstein had zich teruggetrokken. De situatie in de landen Duitsland, Joegoslavie, Tsjecho-Slowakije en Sovjet-Unie was ingewikkeld en veranderde ook nog tijdens de kwalificatiewedstrijden.

Bij de loting op 2 februari 1990 in Stockholm door de Zweedse Gunnar Nordahl zaten 34 landen die over 7 groepen verdeeld moesten worden. Het had een paar aardige resultaten: in groep 1 Frankrijk, Spanje en Tsjecho-Slowakije bij elkaar; in groep 3 Sovjet-Unie en ItaliŽ en in groep 7 Engeland, Ierland en Polen.

In groep 5 waren West- en Oost-Duitsland toevallig bij elkaar ingedeeld, maar na de hereniging speelde Oost-Duitsland in de herfst van 1990 voor het laatst een interland. Hierna gingen de beide landen onder Duitsland verder.

Zelfs na de afronding van de kwalificatiewedstrijden moesten er ad-hoc beslissingen worden genomen door de opnieuw veranderde situatie in JoegoslaviŽ en Sovjet-Unie.

Het kon niet anders dat de politiek met coups, chaos en burgeroorlogen een grote rol speelden bij deze EK.

 

2008 2004 2000 1996
1992 1988 1984 1980
1976 1972 1968 1964
1960 Voorgeschiedenis    

 

Home